За ЕКБ Фотоника

Планетариумът работи за едно по-образовано и по-умно общество.
За по-добро бъдеще за всички нас!

Мисия

Нашата мисия е развитието на технологии и високотехнологични кадри, защото вярваме, че единственият начин България да има по-добро бъдеще, е да имаме по-образовано, по-умно и по-технологично общество. Страната ни изпитва остра нужда от инженери и учени, които да създават нови и високотехнологични продукти с висока добавена стойност и експортен потенциал. Създаването на висококвалифицирани специалисти е сложен и дълъг процес – предизвикателство, от което не се страхуваме.

Кои сме ние и какво правим?

Експериментално Конструкторско Бюро „Фотоника“ е създадено през 2020 г.

Основната ни дейност е свързана с разработка, проектиране, изграждане и експлоатация на високотехнологични продукти с висока добавена стойност и експортен потенциал.

Продуктите, които създадохме, са уникални за българския пазар и конкурентни за световния.

ЕКБ “Фотоника” изгради двата авиационни симулатора Фотоника MAS G1 и Фотоника CAS C-172. Последният авиационен симулатор е близко копие на кабината на Cessna-172 с интерактивна авионика (Glass cockpit) и цилиндричен екран с диаметър 5 метра и многопроекторна визуална система с ъгъл на обзор 180°.

ЕКБ “Фотоника” разработи, изгради и въведе в експлоатация първия пълноценен планетариум в София – Софийски Планетариум. Той работи по осем часа всеки работен ден от седмицата и по десет часа през почивните дни. Хиляди хора вече посетиха Планетариума, някои от които многократно.

ЕКБ „Фотоника“ работи активно и с корпоративни партньори, подкрепяйки тяхните иновативни проекти. Един от близките ни корпоративни партньори е фирма AeroVision, за която произвеждаме части за дронове.

ЕКБ „Фотоника“ разработи огромен декор с размери 17х6х5 метра за постановката „Нора“ на Народния театър.

ЕКБ „Фотоника“ е един от малкото български производители, които произвеждат изделия от полимерни композитни материали с различни армиращи тъкани – карбон, арамид, фибростъкло и т.н. Специализирани сме в проектирането и производстото на сложни матрици и работим с различни технологии за изготвяне на детайлите – ламиниране, вакуумно формоване, инфузия и т.н.

Виж програмата на Софийския планетариум

Програма

Резервирай онлайн посещения на прожекция

Купи билет