История на създаване

Как беше създаден Планетариумът?

Звездите по-достъпни от всякога – историята на една мечта

Планетариум “Андромеда” е проектът, който събра целия ни екип и обедини различни компании, фондации и граждани в общия ни стремеж да развием по-образовано и по-технологично общество.

2020 г.

Работата по проекта стартира през 2020 г., в разгара на КОВИД кризата. Идеята за него се зароди от липсата на такъв иновативен комплекс на територията на София, което правеше нашия град единствената европейска столица без Планетариум.

Екипът ни се обедини и всички заедно поехме напред към изграждането му. Работата обаче не можеше да стартира без никакви средства. Именно поради тази причина екипът ни, представен от Недислав Веселинов, се включи в програмата на Фондация “Карол Знание”“Предприемачи в науката”, която имаше за цел да подпомогне един проект с награден фонд от 30 000 лв. В крайна сметка след няколко месеца участие в програмата успяхме да спечелим наградата, като разделихме наградния фонд заедно с още един проект за разработка на батерии с магнезий-въздух на док. Илиян Попов. Така екипът ни получи 15 000 лв.

Средствата бяха насочени към изграждането на матрицата за купола и сегментите за него в производствените помещения на Niki Rotor Aviation. За съжаление, към края на лятото на 2020 г. средствата ни започнаха да привършват. В ключов момент от развитието на проекта стартира кандидатстването за конкурса на Фондация Америка за България. В рамките на по-малко от седмица изготвихме проектно предложение и през месец декември 2020 г. спечелихме конкурса. Наградният фонд беше в размер от 15 000 лв. С тези средства бяхме напълно убедени, че проектът ще бъде завършен.

През декември 2020 г. се нанесохме в новия ни цех, който ни бе предоставен от Heli Air. Без тази подкрепа развитието на проекта щеше да бъде почти невъзможно. 

 

2021 г.

В началото на 2021 г. се свързахме с Пол Брук – професор от Австралия, специализиран в изграждането на планетариуми. Той ни посъветва да наклоним купола на 25 градуса и ни насочи към фирма за закупуване на проекторната система. Тази качествена промяна оскъпи проекта с почти 70 000 лв., но въпреки всичко не се отказахме.

Разбрахме, че концепцията, която сме имали досега, не е оптимална, а стремежът ни към едно уникално преживяване не ни позволяваше да правим компромиси. След като се съгласихме на промяната в проекта, екипът ни се зае с препроектиране на цялото съоръжение, което отне близо месец. Целият проект и визия бяха променени основно. Наложилата се промяна драстично усложни основата и наложи изграждането на амфитеатрална конструкция за хората вътре. 

В края на месец август 2021 г. постигнахме споразумение с фирмата доставчик на проекторната система и скоро трябваше да заплатим 50% от цялата сума. В този момент ни подкрепиха Heli Air и Burgiss, който ни помогнаха да съберем нужната сума.

Същевременно получихме информация за новия конкурс на Пощенска банка “Вселена от възможности” , който тепърва стартираше. Не изпуснахме и тази възможност и след няколко етапа на конкурса, нашият проект спечели в сфера “Образование”. С тези средства успяхме да завършим цялата конструкция, за да бъде готова за монтаж.

Всичко беше вече готово за инсталиране, но един нов проблем се изпречи пред екипа ни, а именно липса на подходящо място за позициониране на Планетариума. След дълго търсене из столицата с помощта на Община София намерихме Топлоцентрала , но и този вариант беше отхвърлен от нас, тъй като Планетариумът беше проектиран за инсталиране във вътрешно помещение. След още няколко месеца, прекарани в търсене, пак имахме среща с ръководството на “Топлоцентрала” и в крайна сметка решихме, че Планетариумът ще е навън. В този момент Нежна-Банат подкрепиха проекта и с помощта на двама частни инвеститори, събрахме средствата за второто изменение на проекта.

Наехме екип от строители, които ни помогнаха страшно много и свършиха по-голямата част от изграждането на фасадата. Те изолираха и облицоваха целия Планетариум.

За да отворим врати обаче трябваше да платим последните 50% за проекторната система. За целта организирахме благотворителна кампания, в която се включиха 75 души. С тяхна помощ събрахме невероятната сума от 9925 лв. Това бяха средствата, които наистина напълниха душата на нашия екип, защото разбрахме, че хората се интересуват от проекта ни. Вече не работехме само за себе си, а и за всеки един от тези 75 души, които ни се довериха и подкрепиха.

2022 г.

Първоначално планът ни беше да открием Планетариума през май 2021 г. Впоследствие го отложихме за края на годината или началото на 2022 г. След като и началото на лятото не успяхме поради големия обем от работа, отново преместихме срока за края на септември 2022 г., но не съжаляваме за нито една отсрочка. Всяко едно забавяне ни позволи да усъвършенстваме проекта, да го направим уникален, за да може всеки с гордост да заяви, че това е Планетариумът на София и той е произведен в България.

Стремежът ни към максимални резултати ни доведе дотук. Благодарим на всяка една фирма, частен инвеститор и дарител, които ни се довериха и припознаха проекта ни като социално значим!

НА 26.11.2022 СОФИЙСКИЯТ ПЛАНЕТАРИУМ ОФИЦИАЛНО ОТВОРИ ВРАТИ И ЗАРАБОТИ ПОСТОЯННО ЗА ЖИТЕЛИТЕ И ГОСТИТЕ НА СТОЛИЦАТА! ПОСТИГНАХМЕ ЕДНА МЕЧТА!

Виж програмата на Софийския планетариум

Програма

Резервирай онлайн посещения на прожекция

Купи билет